15 de maig del 2020

"90 anys del Sindicat de Flix - 1909-1999".



Avui, Sant Isidre, fa vint anys que es presentà el llibre 90 anys del Sindicat de Flix - 1909-1999 de Josep-Maria Recha Escolà, administrador de l'entitat, un treball molt important per conèixer la història local del segle XX, publicació en la que vaig tenir la satisfacció d'escriure el pròleg i participar en la seua presentació al local de sessions de la Unió Social ple de gom a gom.   
Tot recordant aquella presentació i el llibre dels 90 anys del Sindicat, entitat que enguany  hauria celebrat 111 anys,  podeu llegir un extracte del pròleg:
"Si ens podem a fer balança del que ha estat el poble de Flix al segle XX, des del punt de vista econòmic direm que ha estat un poble eminentment industrial, amb una població dedicada al sector secundari i amb un arica societat civil desenvolupada a partir de la dinàmica fabril. El fet que tinguéssim una fàbrica química centenària ha fet que la imatge vers l'exterior del nostre poble hagi obviat un fenomen força significatiu i remarcable com ha estat "lo Sindicat" per al nostre poble.
Fa noranta anys i escaig, el 1909, es va constituir "lo Sindicat" de Flix. Mentre a Barcelona esdevenia la Setmana Tràgica, a Flix, que comptava aleshores amb uns 2.800 habitants, un grup d'obrers constituïa un Ateneu Obrer Recreatiu, i un altre grup, en aquest cas de pagesos, estudiaven la conveniència de crear una entitat que servís els seus interessis agraris, mesos després constituirien formalment, segons la llei de 1906, el "Sindicato Agrícola de Flix", veritable símbol de l'agricultura local del segle XX.
Què és un sindicat agrícola? Per què es constituí al nostre poble? Qui el va fer? Com ha estat la seva història? Quins protagonistes ha tingut? Com ha evolucionat?... A tots aquests interrogants trobem la resposta en el llibre que tenim entre les mans. Amb las singularitat que el seu autor, Josep-Maria Recha, ha realitzat un veritable treball d'investigació històrica, caracteritzat per una exposició rigorosa i clara.
És important destacar que el Sindicat de Flix fou un dels primers de Catalunya. El cooperativisme agrari català havia sorgit a les comarques de l'Alt Camp i la Conca de Barberà. Entre els protagonistes d'aquest moviment pagès tenim la figura de Josep M. Rendé i Ventosa de l'Espluga de Francolí, qui inspirat per un catalanisme i reformisme d'inspiració catòlica, l'any 1902 havia funda al seu poble la Cooperativa agrícola i el 1913 el Celler Cooperatiu (...) No va ser fins el període de la Mancomunitat que no es va començar a fomentar el cooperativisme, precisament des del càrrec que ostentava  J. M. Rendé, així i tot, l'any 1918 a la Ribera d'Ebre solament hi havia quatre cooperatives, igual nombre a la Terra Alta, i cinc en tot el Priorat.
Consell rector i interventors de comptes 1999
Si ens endinsem en la lectura d'aquest llibre, veurem que la seva història no ha estat fàcil. Que els pagesos, contràriament a la idea que es té d'ells al món urbà, són de mena solidaris. Saben més que ningú en el món productiu uq un de sol no és ningú. El fet que dependgui de sobtades plagues, inclemències del temps, de malalties i d'altres factors adversos, ha fet que des de sempre tingui molt clar que hagi de compartir amb els altres la sort o l'infortuni.
Des del primer president, Joan Torres Masip, fins l'actual, Josep-Maria Barbero , ha tingut trenta-vuit gerents, "jefes" o presidents (denominacions segons el període)... ha tingut fins vuit administradors  (...)".


RECORD DE SANT ISIDRE A FLIX, 1984.

1910, CRÒNICA DE LA PRIMERA FESTA DE SANT ISIDRE.