9 de maig del 2022

Francesc Guiu i Gabalda (1843-1914), el flixanco que va fer la volta al món.

"Francesc Guiu i Gavaldà, el flixanco que va fer la volta al món", article signat per Josep A. Martínez Tarragó, aparegut a  La Veu de Flix  del passat  novembre, núm. 462, en l'apartat "Flixancos", és una magnífica ressenya a tenir en compte com a exemple en recuperar la memòria d'un flixanco, com diu l'autor: "perdut en l'oblit i en el temps".

El segle XIX el poble de Flix va tenir fills il·lustres que es dedicaren o bé a l'església o bé a l'exèrcit, o a les dues coses alhora, com Josep Agramunt, el cèlebre "capellà de Flix", amb el trabuc a una mà i la creu a l'altra durant la Carlinada. Però la figura de Francesc Guiu i Gavaldà ( Gabaldà ?!), és l'excepció, ens trobem davant de tot un personatge, que com el defineix l'amic Josep A. va ser "un bon negociants i un frau de cap a peus quan calia", amb una vida de pel·lícula descoberta per l'expert en el mercat de l'art, Fernando Alcolea, amb el seu treball  El anticuario y marchante Francesc Guiu i Gabalda (1843-1914) y el mercado americano.

Lisboa, Londres, Sevilla, Madrid, París, Nova York, l'escriptora Lady Charlotte Schreiber, la baronessa Rothschild, Marià Fortuny ... Més tard al servei dels ducs de Santoña, de Peñaranda i el de Medinaceli.  El 1907 realitzà la volta al món com a majordom amb la noblesa, sortint  de Marsella, passant entre d'altres per les Piràmides d'Egipte, el Taj Mahal, Xangai, Osaka, Hawai, Sant Francisco i Nova York...

Per constatar la importància de l'il·lustre flixanco i recomano la lectura del resum de la bibliografia que  ens ofereix Fernando Alcolea Albero, amb el seu treball  El anticuario y marchante Francesc Guiu i Gabalda (1843-1914) y el mercado americano. Locus Amoenus, 2016, vol. 14, p. 167-185.Universitat Autònoma de Barcelona.

"Les aventures i vivències de l’antiquari Francesc Guiu i Gabalda  han passat pràcticament desapercebudes fins als nostres dies, malgrat haver capitalitzat una intensa labor com a marxant d’art a finals del segle XIX. El 1890, no només va dur a terme la més rellevant subhasta d’art antic i modern espanyol a Nova York, sinó que també va mantenir unes estretes relacions amb personatges de la noblesa, com la baronessa de Rothschild, els ducs de Santoña i, especialment, el duc de Peñaranda i el duc de Medinaceli, amb els quals va dur a terme un memorable viatge al voltant del món el 1907.

La seva activitat també va anar acompanyada de la polèmica, especialment pel comerç fraudulent de les obres anomenades pseudogòtiques i renaixentistes elaborades per l’hàbil ..."

Cites a les xarxes.

El anticuario y marchante Francesc Guiu i Gabalda (1843-ca. 1914) y el mercado americano (uab.cat)

Catàleg de pintures de mestres antics i moderns ... Sobre Francisco Guiu de... | bol.com 

Lady Charlotte Guest - Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure (wikipedia.org)