9 de març del 2023

'D'acord, company Rueda' -

        'D'acord, company Rueda' - Rafael / Enric Rueda López 'Rodin'

'D'acord, company Rueda', és una frase feta que sentia exclamar sovint l'amic  J A quan escoltava de petit la seua iaia, Teresa Mur Canet (1902), com una expressió d'afirmació, de la mateixa manera que avui diem per whatsapp 'OK'.

La primera notícia que tenim del 'company Rueda", recordant que treballava i vivia a Flix des del mes de juny de 1918,  el trobem a la premsa el 28 de gener de 1919, quan el diari el País anunciava  la seva detenció sota el títol: "Como en la Rusia Zarista. En plena dictadura".

“Rafael Rueda se hallaba fuera de Barcelona desde el mes de junio pasado, trabajaba y vivia en Flix ... que dista más de cuarenta leguas de Barcelona. Rueda no intervenia ni directa ni indirectamente en la organización obrera de Barcelona por la muy simple razón de que no hubiera podido intevenir aunque quisiera por razón de la distancia. Rueda ha sido detenido en Flix y, con un aparato de fuerzas ridículo, conducido a Barcelona a disposición del gobernador civil.

El diari recorda que treballava i vivia a Flix, poble on el 13 de gener de 1919 havia començat la segona gran vaga obrera a la Fàbrica Electro-química de Flix.  Una vaga que ens ha deixat el magnífic retrat d'un míting a la plaça Major i una crònica de l'acte per part del Comitè de Vaga publicada al periòdic local Boletín de la Comarca del 15 de març.

"LA HUELGA DE FLIX. LA VERDAD SE IMPONE ANTE EL PUEBLO 

Ocho semanas hace que los obreros de este pueblo hubimos de aceptar un conflicto que nos fué impuesto por una empresa; que creyó cándidamente que nos vencería en el primer momento, bien es verdad que esta creencia errònea de la empresa, nació de falsos y mentirosos consejeros que la indujeron a que nos declarase el conflicto. (...) 

El hecho es, que primero el compañero Bagés, luego Estopà, después Pena, y por ultimo Rueda, hicieron la historia del conflicto y de las derivaciones perjudiciales que tiene para el pueblo en general. Que allí de una manera noble y digna, la representación obrera deshizo el cúmulo de calúmnias que un grupo de granujas traidores del pueblo de Flix, había cínicamente propalado contra la clase obrera (...) (LA COMISIÓN DE HUELGA, 11-3-919)"

Rafael Rueda n'era precisament un dels principals dirigents dels vaguistes. Qui després de tretze setmanes de vaga, amb un lock-out de la patronal segons informà la premsa, aconseguiren  la jornada de les 8 hores.

L'Ideal, diari del jovent republicà revolucionari de Tortosa, l'1 de març ens informava:

-Nuestro compañero Rueda preso por orden del gobernador de Barcelona y a instigación de la compañia alemana la Electro Química de Flix, ha sido puesto en libertad. Rueda, que es el alma de la huelga que se sostiene en Flix contra la explotadora empresa, ha reanudado su labor de propaganda".

El 'company Rueda", històric dirigent obrer que en acabar la vaga no tornaria més a la Fàbrica ni al poble de Flix.

La pregunta que ens podem fer: És el 'company Rafael Rueda', que els vells flixancos utilitzaven com una expressió d'afirmació, l'Enric Rueda López, (a) Rodín,  que esmenten Dolors Marín Silvestre i Jordi Martí Font a la "Breu història de l'Anarquisme als Països Catalans"? És la mateixa persona el dirigent de la vaga fixanca del 1919, detingut i qui va fundar una escola racionalista a Flix fins que fou detingut el 1919 "como en la Rusia zarista"?

Enric Rueda López, Rodin. Obrer del metall vinculats a grups anarquistes. Andalús de naixement fou un dels organitzadors de la vaga dels metal·lúrgics de Barcelona, l'any 1910. El 1917 formà part del comitè de la CRTC que organitzà el Congrés de Sants. Representant la Societat de Lampistes va assistir a l'esmentat Congrés (juny-juliol de 1918), on intervingué en el míting de clausura, amb Salvador Seguí, Ángel Pestaña i Ricard Fornells.  

"A Flix, va fundar una escola racionalista fins que fou detingut el 1919. Arran de la repressió per la vaga de La Canadenca (1919) fou empresonat en el cuirassat "Pelayo".  Corresponsal en actiu en capçaleres com Cultura Obrera (1921), La Colmena Obrera o Tierra y Libertad. Assistí al ple regional de Barcelona de 1920. Fou un dels 36 cenetistes represaliats per Martínez Anido el novembre de 1920 (deportat amb el vaixell "Giralda" al castell/presó de Mola de Maó). S’adherí al Partit Sindicalista de Pestaña i va retornar a la CNT el 1936, quan fou nomenat  administrador del periòdic Mañana" (1937).

  • Marín Silvestre, Dolors - Martí Font, Jordi. (2021) Breu història de l'ANARQUISME als Països Catalans. Pagès editors.
  • La revista SAPIENS (març, 252). Article dedicat a "El noi del Sucre . 100 anys de l'assassinat de Salvador Seguí. El gran líder del sindicalisme català" esmenta a Enrique Rueda com un del "homes de Seguí", que el Congrés de Sants de l'any 1918 escollí  com a membre del Comité Nacional de la CNT i a Seguí com a Secretari General.