6 de febrer del 2008

EBRE: ESTUDIS I DATES NETEJA CONTAMINANTS

Aquest matí a la sala d'actes de la Facultat de Ciències Jurídiques de la URV s'ha fet fet un estudi monogràfic científic sobre l'estudi de riscos dels fangs acumulats a l'embassament de Flix sobre les aigües, en ecosistemes i les activitagts humanes en l'àrea d'influència del tram baix del riu Ebre. Coordinats pels científics Joan Grimalt i Narcís Prats un total de 50 investigadors hi han participat i estan en marxa unes 10 tesis doctorals. Segurament és el tram de riu més estudiat d'Europa. Segurament una de les conclusions que demà la premsa destacarà serà quan els científics Jordi Catalán i Xavier Ruiz han presentat les ponències sobre "l'impacte sobre els peixos i organismes aquàtics" i "l'impacte sobre zones protegides". La majoria dels peixos analitzats, carpes i sulurs, tenen un contingut de compostos organoclorats i mercuri (metilmercuri) que es troba per sobre de les normatives acceptables per al consum humà. Aixímateix els ocells situats a l'entorn de l'embassament, dins la Reserva de Sebes, mostren un impacte clar per mercuri i organoclorats.

Per la tarda s'ha fet la reunió a la sala de Plens de l'Ajuntament de Flix presidida pel secretari general per al Territori i la Biodiversitat del Ministeri de Medi Ambient, Antonio Serrano, qui ha informat a la "Comissió de seguiment per a la descontaminació de l'embassament de Flix" que està previst iniciar les actuacions d'eliminació dels fangs contaminats el proper mes d'abril, un mes després de la seva adjudicació, prevista per al març. Tot i que el termini de presentació per a l'adjudicació de les obres encara no ha finalitzat, ja són 40 les empreses que han retirat del plec de condicions. Des de la societat Acuamed (Aguas de las Cuencas Mediterráneas) es calcula que es crearan entre cinc i deu unions temporals d'empreses (UTE) a tal efecte. Esmentar la presència a l'inici de la reunió del Conseller de Medi Ambient i Habitatge Francesc Baltasar qui ha agrait tot el treball realitzat per les diferentes administracions.

1 comentari:

quim ha dit...

I la gent no estem contaminats?Això no quadre. Els peixos si i els humans no. A veure com s'enten. Algú els hi ha preguntat el perquè?
Segons a les notícies fins i tot es podria prohibir la pesca...
Aquestes carpes i silurs no s'han contaminat ara en dos dies...havia estat denunciat fa temps per alguns grups ecologistes.
Crec que encara no ho hem vist tot sobre els fangs de la fàbrica.