22 de febrer del 2007

1937: L'ALTRE 23-F


Fotografies cedides per l'Arxiu de Flix

El 23 de febrer del 1937 és una de les dates que han marcat la història de Flix. Han passat 70 anys i és de justícia recordar les victimes d'aquell primer bombardeig del nostre poble, un dels primers sobre població civil durant la tràgica Guerra Civil. La nit del 23 al 24 de febrer de 1937, la població de Flix va patir el primer bombardeig aeri, a mans de l’aviació feixista. La presència de la fàbrica electroquímica i la sospita de que s’hi produís material amb destinació bèl·lica, convertiren Flix en objectiu militar (veure curiós plano de l'objectiu militar). De resultes d’aquell primer bombardeig, vuit habitants de Flix van perdre la vida, a més de nombrosos ferits i la destrucció causada a les instal·lacions de la fàbrica electroquímica (entre l’edifici del menjador obrer) i a diversos indrets del poble.

Per aquest motiu demà tindrem un seguit d'actes presidits, pel matí amb Ma Jesús Bono, Directora General del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, amb tertúlia inclosa a Radio Flix, i per la tarda el President del COMEBE i Delegat del Govern de la Generalitat a les Terres de l'Ebre Lluís Salvadó. El centre d'interès serà el refugi del carrer Sant Josep recuperat gràcies al suport de la direcció general per la Memòria Democràtica. Refugi que forma part d'un conjunt de 8 refugis que es construiren immediatament després d'aquest bombardeig.

Vet aquí un resum de l'informe de l'endemà del bombardeig:

“Comissaria de Defensa Militar de Tarragona: Informe del bombardeig de FLIX per l’Aviació facciosa a la nit del dia 23 de febrer de 1937:
A les deu hores de la nit aparegué el primer avió deixant caure una bomba sobre l’edifici de la fàbrica ELECTRO-QUÍMICA DE FLIX, precisament sobre la nau de fabricació de Clorat-Bi. Transcorregueren uns vint minuts sense que fós llençada cap altra bomba. Sembla que els aparells exploraven el terreny i objectius o bé que esperaven es presentés l’Aviació Lleial. A continuació de l’explosió primera el personal de la fàbrica apagà l’enllumenat de la mateixa i es retirà de la fàbrica. Al tornar a encendre els llums sembla que sis o set aparells, començà un intens bombardeig, primer damunt l’Hospital de Sang a on caigueren seguides quatre bombes enrunant l’edifici. Seguint la trajectòria del riu Ebre l’Aviació anava des de FLIX a ASCÓ i TORRE DEL ESPANYOL aturant-se cada vegada damunt la fàbrica a on deixava caure noves bombes. Aquestes enrunaren tres edificis de dita fàbrica, dos d’ells magatzems, l’altre la fàbrica del producte tri. Les bombes alcançaren també la línia del ferrocarril M.Z.A. i la carretera d’Alcolea del Pinar (...) A la fàbrica hi hagué quatre morts. La població civil alarmada sortí al camp a refugiar-se. Les cases de la població foren també bombardejades. El bombardejament durà fins a la una i vint hores de matinada. El nombre de bombes llençades passà de cent vint-i-cinc. Són de gros calibre. Sembla que siguin les de cent cinquanta kilos. Un clot fet per una d’elles amidà quatre metres de profunditat. (...) Avui la població civil de Flix, especialment les dones i infants han abandonat el poble per refugiar-se al camp. Tarragona 24 de febrer de 1937.”
[1]
[1] Arxivo Histórico de Salamanca. Guerra Civil. Llig. 335-10.